Üvegfestés ajándékba – ötletek

Saját kezű karácsonyi ajándék készítéshez ajánlom újra figyelmetekbe az üvegfestés technikáját. Könnyű, bárki elkészítheti és nagyon dekoratív, ugyanakkor hasznos ajándékkal lephetitek meg szeretteiteket!

Az első képeken a Hobbyművész kreatív boltok munkatársai által készített üveg óralapokat mutatom meg. Az óraszerkezeteket is megtalálhatjátok a Hobbyművésznél.

Az üvegfestéshez puha, póniszőr ecseteket ajánlunk, a finom mintákhoz vékonyabbakat.

A galériák a képekre kattintva megnyithatók!

01909_997-200_minta_1

 

Gyakori kérdés, milyen üvegfestéket vegyek a hatalmas választékból?

Alábbi képünkön a Hobbyművész üvegfestéket mutatom be. Ez a legkedveltebb festékünk, hosszú évek óta szerepel a hobbi boltok kínálatában, hobbi és professzionális felhasználatra is jó. Gyanta alapú, oldószere a terpentin, tehát kell mellé egy üveg terpentint is venni, ezzel tisztíthatjátok az ecsetet is. Gyönyörű, élénk színek, jó terülés, művész minőség jellemzi. 3 nap a teljes száradási ideje, 30ml-es kiszerelésben áruljuk.

b6ca752a275b0211393bae8c9071b417

A Lefranc Vitrail üvegfestéke tulajdonságaiben megegyezik a Hobbyművész üvegfestékkel. Nagyobb, 50ml-es kiszerelésben kapható. A két festékfajta használható együtt.

38d1aa2c068f4562330e793d353b7a73

Deka Cristal, vizes bázisú, víz oldószerű üvegfesték, a második legkeresettebb üvegfesték a Hobbyművésznél. Előnye, hogy gyerekek is biztonsággal használhatják, intenzív színeivel élvezet az alkotás!

5fbc280f9183a2a40705eb2c033baadc

Deka Transparent a minőségéről ismert Deka festékgyár professzionális üvegfestéke. Fényálló, vízálló festék, élénk, intenzív színek jellemzik. Ezt az üvegfestéket szeretik az épületekhez, templomokhoz is használni, nagyobb kiszerelésekben is rendelhető. Csak a saját oldószerével használható!

dd636ec211fb9ad20cbfda61f4d181b0

Az üvegfestés lépései:

  • Fontos, hogy a festendő felület tiszta, zsírmentes legyen. Ehhez a felületet alaposan tisztítsuk meg alkohollal vagy ecetes vízzel. Mosogatószer nem jó erre a célra!
  • Rajzoljuk meg a kép körvonalait kontúrfestékkel. Ehhez a kinyomtatott mintát helyezzük az üvegfelület alá, rögzítsük cellux-szal, majd a kiválasztott kontúrfestékkel, óvatos, egyenletes nyomással rajzoljuk meg a rajz körvonalait. Szebb az eredmény, ha a kontúrfestéket nem nyomjuk az üveghez, hanem kicsivel az üveg felett a levegőben tartjuk. Nem baj, ha nem teljesen pontos, ha elvesszük a papírt, már úgysem látható a különbség. Többféle kontúrfestékből választhatunk, van amelyik kiégethető is, van amelyik nem, van amelyik finomabb, vékonyabb vonalak rajzolására alkalmas és a színválaszték minden igényt kielégítő, hatalmas a Hobbyművész kreatív boltokban.
  • A kontúrozást akár ki is hagyhatjuk és egy nekünk tetsző kontúrmatricával helyettesíthetjük. Így válik tényleg gyerekjátékká az üvegfestés 🙂
  • A következő lépésben a kontúrok száradása után, kb. egy óra, a körvonalak között fessük ki a kívánt színnel, mint egy kifestőt. Az üvegfestésnél nem hosszú ecsetvonásokkal, inkább apróbb, pöttyöző mozdulatokkal fessünk.
  • 3 nap száradási idő után bármelyik festékkel készült tárgyunk használatba vehető. Tisztítása: langyos mosógatószeres vízzel öblítsük, ne tegyük mosogatógépbe. Egyes üvegfestékek és kontúrok sütőben kiégethetők 160-170 fokon, max. 30 percig. Ezáltal tartósabb, karcmentesebb felületet kapunk. A webáruházban és a katalógusainkban részletes leírást találhattok, a boltjainkban a munkatársaink mindenben tudnak segíteni.

 

01909_fazis_5

Üvegfestéssel hangulatos mécsestartókat készíthettek, fűszertartókat, poharakat, óralapokat, faliképeket és ablakképeket  díszíthettek személyre szóló ajándékként.

 

A kontúrfestékekkel láthattok alább néhány mintát. Csak önállóan is használhatóak például a borosüvegen láthatjátok, absztrakt mintákat, feliratokat is készíthettek vele. Természetesen bármilyen más felületre: fa, karton, porcelán, fém, gipsz, stb. használható.

Különleges hatást érhettek el a színtelen kontúrfestékkel, mintha ez is az üveg része lenne!

A technika elsajátítása után bátran kísérletezhettek, szórhattok csillámport a még nedves festékbe, így igazán a karácsony hangulatához illeszkedő ajándék készül.

A következő néhány képen azt is megmutatom, hogy sötétben világító és fényes akrilfestékkel is díszíthetitek az üveget.

Az első “avatar”-os mécsestartót sötétben világító festékkel festettük. Láthattok még fényes akrilfestékkel készült üvegeket, és üvegre használható zseléfestékekkel, ezek nálunk most akciósan kaphatók. Szintén akciósak még a készlet erejéig az Esprimo vizes bázisú, metál színű üvegfestékei is.

L1400667

 

 

L1370947

Néhány minta még a Hobbyművész csapat munkáiból:

Az alábbi képeken pedig a Pinterest-en fellelhető üvegfestésekből szemezgettem nektek.

Díszíthető, festhető üveg tárgyakat itt találhattok a webshopban és keressétek a Hobbyművész hobbi boltokban.

Sikeres alkotást kívánok, remélem kedvet csináltam az üvegfestéshez 🙂

 

Üvegfestés ajándékba – ötletek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás