Bútor felújítása Dekor Paint Soft festékkel

Nehéz egy bútort felújítani, átfesteni? Szerintem nem, csak bele kell vágni! Én megcsináltam 🙂 Íme az eredmény.

Aki ismer engem, tudja, hogy szeretem a dolgokat az egyszerűbb végén megfogni, szeretem a gyors munkát, de be is fejezek mindent.

A minap a konyhánkat hűtőszekrény csere miatt kicsit át kellett rendezni. Így támadt az ötletem, mivel vonzódom a régi tárgyakhoz, hogy egy tálalószekrényt teszek be, a most divatos, világos színekre átfestve.

DSCN2647

Ehhez először kellett a megfelelő tálaló, ami nem volt meg, így neki álltam a Vaterát büngészni. Igazából egy alacsonyat szerettem volna, ívelt hátlappal, ami fölé képeket lehet akasztani. De ilyen éppen nem volt, viszont ezt találtam, ahol rögtön beleszerettem az őzikés üvegajtókba és a középső tükörbe, úgyhogy megrendeltem.

DSCN2657

Hát meg is érkezett 🙂 A családom és aki látta, hümmögött, nézegették a két részben megérkezett bútort, ami meg sem állt a saját lábán, por hullott belőle és igen büdös olajfesték szaga volt. Bevallom, kicsit én is elbizonytalanodtam, de neki vágtam! Sajnos nincs erről az állapotáról képem, akkor még nem gondoltam, hogy megírom.

Első lépésként a teraszon az egészet átcsiszoltam egyszerű csiszolópapírral. Nem égettem le és kapartam le a régi festékréteget, sajnos erre én nem vagyok alkalmas és abban sem voltam biztos, hogy marad-e alatta egyáltalán valami 🙂 Lényeg, hogy minden felületet kissé mattra csiszoltam. Csiszolás után nedves ronggyal áttöröltem és hagytam megszáradni.

A színe már meg volt a fejemben, antik fehér színt választottam, és az őzikék miatt barnás színt, jelen esetben a Decor Paint Soft capuccino színét. A festék a webáruházban 100 ml-es kiszerelésben van, de megrendelhető nagyobb kiszerelésben is.

Beszereztem a hozzávalókat. A festékeken kívül alapozó gesso, selyemfényű lakk, csiszolópapírok, kitakarószalag, spakli és ecset kell.

DSCN2658

Mivel tálalónak készültem használni, és a felső lapja mindig szem előtt van, a felső lapját és az oldalait átkentem a Művészellátóban kapható alapozó gesso-val. Kisebb felületekre a Hobbyművész gesso ugyanaz. Spaklival simítottam el. A gesso-nál ügyelni kell a szép munkavégzésre, simitásra, mert nem visszacsiszolható!

A következő délután, mert minden munkafázist másik délután csináltam, így biztosítva a száradási időket, szóval a következő délután átkentem a Soft festék sötétebb, capuccino színével. Az egész bútor átfestéséhez kb. 1 liter festék kell egy színből.

Ám ezelőtt volt egy munkafázis, amit nem szabad kihagyni, kitakarószalaggal beragasztottam az üvegeket, tükröt és a fém részeket. Ezt a lépést nem szabad semmiképpen kihagyni, mert bár kicsit pepecs, de sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat és utána már megy a munka, mint a villám!

Következő lépésben átfestettem az egészet a fehér színnel. A Dekor Paint Soft-tal élvezet festeni, puha, krémes, jól fed!

Egy nappal rá a finomabb smirglipapírommal neki estem a sima felületeknek és visszacsiszoltam, hogy a capuccino szín itt-ott előtűnjön. Nagyon jól csiszolható ez a festék!

DSCN2661

Az éleknél is visszacsiszoltam, de itt óvatosan kell bánni a smirglivel, mert előjöhet az eredeti, sötét szín. Ilyen esetben sem kell megijedni, szárazecset technikával lehet az éleket javítani, tovább patinázni a sötétebb színnel.

DSCN2663

Itt azért látszanak a hibáim 🙂

DSCN2659

A belsejét átfestettem a maradék színekkel, itt már csak egy réteget használtam.

A polcokat egy ideillő, gyönyörű Tassotti papírral vettem körbe.

DSCN2653

Legvégül az Efco selyemfényű lakkspray-vel az egész bútort kívülről átfújtam, kétszer egymás után. Aki alaposabb, mint én, annak belül is ajánlott a lakkozás 🙂 Mivel a Dekor Paint Soft magába szívja a nedvességet és a zsír foltokat, mindenképpen szükséges az utólagos lakkozás.

Kb. 2 hét alatt fejeztem be, napi fél óra, egy óra munkával, és nem is dolgoztam rajta mindennap.

DSCN2655

Bútor felújítása Dekor Paint Soft festékkel” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s