Punch needle – mágikus tű – használata

punch needle, más néven mágikus tű, hímző toll, lyukasztó tű, suba tű, hurkoló tű, böködő tű segítségével böködő mozdulatokkal tudunk textil anyagokba hímezni, subázni.

Így néz ki a mágikus tű:

A működés lényege, hogy egyszerű, böködő mozdulatokkal tudunk hímezni, subázni egy kongré anyagba. A subázás hosszúsága a tűn egyszerűen állítható. Most nézzünk meg egy videót a működéséről:

Akkor következzen itt egy egyszerű kép készítése a punch needle segítségével, lépésről-lépésre leírással:

Feszesen rögzítsük a kongrét a hímzőkeretbe és rajzoljuk a mintát a hátoldalára egy fekete tollal.

Töltsük meg az első fonallal a tűt a csomagon található, illetve a videón megnézhető utasítás szerint, a tűbefűző segítségével. Állítsuk a fonal hosszát a leghosszabbra. Minél hosszabb a tű, annál hosszabb lesz a suba magassága. A minta hátoldaláról szúrjuk át a tűt, szinte a teljes hosszában, majd finoman húzzuk vissza. Pár mm-rel odébb ismételjük meg és így töltsük ki a mintát. Kezdjük a szélén körbe és haladjunk a közepe felé.

Ha kitöltöttük a rózsaszín mezőket, akkor váltsunk színt a mágikus tűben, változtassuk meg a hímzés hosszát kívánság szerint és folytassuk az előbb megismert módon.

Most következik a hímzés része, vagyis itt nem képződik hurok a minta színén. Válasszuk ki a fehér színt és állítsuk a mágikus tűt a legrövidebb hosszra. Most fordítsuk meg a hímzőkeretet, a színéről dolgozunk tovább a megismert módon. Jól látható a képen, hogy a különböző hurok hosszúságok milyen szép felületet eredményeznek.

Ha befejeztük a hímzést, vágjuk körbe az anyagot 4 cm-es keretet hagyva és textilragasztóval, vagy decoupage ragasztóval és ecsettel ragasszuk körbe az anyagot a hímzőkeret belsejéhez és a munkánk hátoldalához.

Kész is az első alkotásunk, ugye milyen mutatós lett?

Nézzük a hozzávalókat:

Akkor következzen még egy leírás, ehhez már előrajzolt mintát használunk. A hozzávalók ugyanazok.

Vágjuk ki a megfelelő méretű Aida kongrét és rajzoljuk körbe a hímzőkeret méretét.

Nyomtassuk ki a szabásmintát és vágjuk ki.

Rajzoljuk át a mintát a kongréra egy ceruzával, majd rögzítsük feszesen a kongrét a hímzőkeretben.

Töltsük be a kívánt színű fonalat, állítsuk C állásba a tűt és hímezzük körbe a mintát. Az anyag hátoldaláról dolgozzunk és minden egymás melletti lyukba hímezzünk.

Váltsunk színt, majd ugyanebben a C állásban hímezzük ki a pillangó szárnyait.

Töltsük be a fehér fonalat, állítsuk a mágikus tűt D állásba, hogy rövidebbek legyenek a hurkok és hímezzük körbe a minta hátterét.

Dolgozzuk el a fonalvégeket.

Igazítsuk feszesre a munkánkat a keretben.

Vágjuk körbe a kongrét, szükség szerint 2-4 cm-es szélt hagyva.

Ragasszuk körbe a kongrét a munkánk hátoldalán.

Többféle színvariációval gyönyörű dekorációkat készíthetünk!

Letölthető szabásminta

További ötletek a Pinterest-ről, keresgéljetek Ti is bátran, ha rákerestek a “Punche needle” kifejezésre, számtalan szebbnél-szebb inspirációt találhattok!

Hozzászólás