A Grincsfa (Grinch) története és készítése

A karácsonyi dekorációkban egyre kedveltebb Grincsfa eredete, története és elkészítése.

winter-grinch-tree-griffins-garden-center-lg

A történet Amerikából származik. Az 1950-es években Dr. Seuss, azaz Theodor Seuss Geisel írta a mesét. Grincs nem szereti a karácsonyt, de egy kislány rábeszéli, hogy tartson velük a karácsonyi ünnepen. A városka polgármestere megsérti, mert egy borotvát ad neki ajándékba, amin annyira felbőszül, hogy elhatározza, hogy ellopja a városból a karácsonyt. El is lopja az összes karácsonyfát, égőket, dekorációt, ajándékot stb. De a terve mégsem sikerül, mert a város lakói tovább ünnepelnek és énekelnek, merthogy a karácsony a szívekben él, nem pedig a hozzákötődő tárgyakban. Erre Grincs szíve is meglágyul. (Forrás: Ideál Online)

A részletesebb történet itt olvasható, nagyon érdekes mese, érdemes elolvasni 🙂

A Grincsfa jellegzetessége, hogy összekötözött örökzöldekből áll, és manószerűen lehajlik a teteje, amit egy gömb díszít. Legtöbbször zanótból készítik, de használhatunk hozzá ciprus, tuja és fenyő ágakat, ezeket a virágpiacon szerezhetjük be.

960536700dfc65f897c601893a859b2f

A zanót rövidebb ágait a cserép közepére tűzködjük, a hosszabbakat kívülre, így összekötözéskor jobban egyben van. Színes dróttal körbe kötözzük, közbe gyöngyöket fűzhetünk fel, a végén még száraz termésekkel, karácsonyi dekorációs elemekkel díszíthetjük.

Részletes és jól követhető leírást olvashattok a kertészkedj-velem blogon. Itt egy gyönyörű grincsfa készítését láthatjuk lépésről-lépésre bemutatva.

 

Grincsfát tehetünk ajtónállónak, bejárat mellé, az ablakokba, a szobába, sőt már igazi karácsonyfának feldíszített Grincsfát is találhatunk, bár ez szerintem nem helyettesítheti a valódi karácsonyfánkat.

Hozzávalók:

fém drótok, szalagok a kötözéshez

műanyag gyöngyök, fagyöngyök, karácsonyi dekorációs elemek

ragasztópisztoly, Oázis tűzőhab, égősor

 

Az ötletek és a képek forrása a Pinterest.

A Grincsfa (Grinch) története és készítése” bejegyzéshez 4ozzászólás

  1. Szép, ami érdek nélkül tetszik. S mivel az, hogy kinek mi a szép, szubjektív élmény, így megmagyarázni sem lehet/nem is kell, hogy kinek épp mi és miért.

    Kedvelés

    1. Kedves Zsolt, csak egy kérdésem van, tudja, hogy ez egy mese? Elolvasta esetleg? Éppen arról szól, hogy fogadják vissza a fura kis lényt az emberek és mindenki szeretetben ünnepli együtt a karácsonyt. Tudom, hogy nagy divat mostanában mindent utálni, de azért előbb el kéne olvasni a mesét is. https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Grincs_(film) Szép és békés új évet kívánok 🙂

      Kedvelés

Hozzászólás