Műgyanta öntés, ékszerkészítés – teszt

Nagyon divatos napjainkban a műgyanta öntés, műgyanta ékszerek készítése, számtalan szebbnél-szebb ötletet találhatunk az interneten, a Pinterest-en.

Munkatársam, Littomericzky Jutka tesztelte a kapható műgyantákat, formákat, színezési és töltési lehetőségeket.

20171009_115419

Mivel a műgyanta kifejezetten professzionális, két komponensű anyag, melegszik kötés közben, gyorsan köt és büdös, veszélyességi jelet is fel kell tüntetni rajta, ezért érdemes felkészülten neki fogni. Gyerekek nem tartózkodhatnak a közelben!

Drága is ahhoz, hogy sokat kísérletezzünk vele. Az alábbiakban összefoglalom Jutka tapasztalatait.

Amiket kipróbált: Araldit kék, Uverapid, Synolit, Efco, Pentart kétkomponensű üveglakk.

Araldit kék, Uverapid (ezek kétkomponensű ragasztók): nem alkalmasak ékszerkészítésre, besárgulnak.

Synolit ipari műgyanta: nagyon folyós, nagyon pontosan kell adagolni, különben nem köt meg rendesen.  Könnyű elrontani, ezért nem ajánljuk hobbi célokra, bár a sikerült darabok szép víztiszták. Nagy kiszerelésben kapható. Ha mégis ezt választjuk, hiszen a lassú kötésű műgyantának számos előnye van, használjunk mérleget a keveréshez. A keverő edényt helyezzük a mérlegre, töltsük bele a műgyantát, majd számoljuk ki a mennyiséghez szükséges keményítőt és a mérlegen tartva az edényt, pontosan öntsük hozzá a szükséges keményítőt.

Efco műgyanta: valódi műgyanta, kifejezetten büdös és melegszik kötés közben, pontos adagolással szépen megkeményedik és víztiszta, átlátszó lesz. Érdemes egyszerre megcsinálni a teljes mennyiséget, hogy véletlenül se rontsuk el az arányt. Száradási idő a keményítő hozzáadása után 2-3 óra. A bekevert műgyanta kb. 45 percig használható. Mennyiségét tekintve jó árban van. Öntőformának a műgyantához is ajánlott formákat használjuk.

76dc6eecdbbc9f6fff8c5bd64c652cd0

Pentart kétkomponensű üveglakk: a műgyanta szelidített változata, könnyű vele dolgozni, szép átlátszó lesz.

f254e8fe3b08f94f04570352ab140745

Mi az Efco műgyantát és a Pentart kétkomponensű üveglakkját ajánljuk ékszerkészítéshez, ezért ezeket áruljuk.

Öntőformák: csak a nagyon sima felületű öntőformákban lesz szép átlátszó, sima az ékszer. Ha szilikon formát, vagy kicsit is rücskös formát használunk, opálos lesz az eredmény, amit polírozni kéne. Azt nagyon macerás kifényesíteni, mivel először durvább, majd finomabb csiszolópapírral kell, majd polírozó folyadék és polírkefe is kéne hozzá. Ha mégis rücskös az eredmény, egy vékony réteg ecsettel felvitt műgyantával is fényesíthetjük.

 

Díszítés: Vigyázni kell a belekerülő dolgok mennyiségére: ahol sok csillámport vagy száraz növényt rakott Jutka bele, ott nem keményedett meg,

20171009_140900

Színezés: A sötétben világító pigmenttel nem volt szép, a Pentart Media Ink tintája viszont nagyon jól mutat, 3 féle színt is kipróbált.

736af1fedb221806302a77dd11007076

Pentart kétkomponensű üveglakkal készült medálok

20171115_104912

Efco műgyantával készült medálok

20171115_105044

Ha vastagabb tárgyat készítünk a műgyantából, például levélnehezéket vagy papírnehezéket, érdemes több rétegben önteni, várni, amíg a levegő buborékok feljönnek, rátenni a díszítést és utána a következő réteget. Persze ügyeljünk a felhasználhatósági időre, ami kb. 45 perc a keményítő bekeverése után. Vagy új keverést készítünk a következő réteghez.

0a03ce68ea1e9d2866ec5271b299b2ba

Ide muszáj beszúrnom egy valódi ínyencfalatot a műgyanta öntőknek: pitypang levélnehezék műgyantából 🙂 készítése

Ez az igazi mestermunka!

A készítője már profi lehet ebben a technikában, mivel használ lassú- és gyors kötésű műgyantát és fekete műgyantát is. A pitypanghoz lassú kötésűt (éppen ezért kevésbé melegszik és folyósabb) használ. A leírás angolul olvasható, jól követhető, részletes leírás. Sima falú szilikonformába, lassan önti az edény oldalán a folyékony műgyantát. Amint eléri a pitypang alját, öntsük az ecset fölül lassan a szirmok, magok közé és a közepébe. Miután a pitypangot kiöntötte és megkeményedett, egy fekete műgyanta réteggel zárta le. Érdemes elolvasni!

az8gpLb_700b (2)

De mielőtt ennek neki látnánk, néhány egyszerűbb műgyanta ékszer ötlet a Pinterest-ről:

Források

https://hubpages.com/art/diy-resin-casting-instructions-jewelry-projects-craft-tutorials 

resinobsession.com

mymodernmetselects.com

http://iloveresin.blogspot.hu/ 

És még néhány levélnehezék

Források

resincrafts.blogspot.hu

https://resincraftsblog.com/paperweights-with-easycast-resin/  

resincraftsblog.com

 

 

Hozzászólás