Steampunk technika – stílus, saját kezűleg készítve

Mi is az a “steampunk”? Túl bonyolult, nehéz, férfias technika? Nincsenek speciális hozzávalóink? Pillants bele a blog bejegyzésbe, és döntsd el te magad ! 🙂

Napjaink egyik legnépszerűbb, itthon is terjedő szubkultúrája a viktoriánus esztétikát groteszkké hangoló steampunk.

A steampunkra – amely magyar nyersfordításban gőzpunkot jelent – azonban nem a punk lázadása és anarchia iránti vonzalma az elsődlegesen jellemző. A nyolcvanas évek végén megjelenő irányzat meghatározója az iróniába áztatott nosztalgia, mindenekelőtt a viktoriánus kor felé veti vigyázó szemeit. Különös kettősséget hordoz magában: lázad korunk technológiai forradalma ellen, és mindehhez a 19. század végének ipari forradalmához nyúl eszközül. A kor technikai ismereteit, stílusát magáévá téve értelmezi újra napjaink informatikai és iparművészeti termékeit: megvizsgálja, újraalkotja azokat, megfosztva fő erényeiktől: a minimalista dizájntól és praktikumtól. Ehelyett a viktoriánus stílus jegyeivel ruházza fel őket, úgymint mahagóni berakásokkal, bronz, óarany, abszintzöld színekkel, méltóságteljes és klasszikus vonalvezetésű formákkal. Mindezt persze önreflektív módon teszi, nem riadva vissza a meghökkentő vagy akár groteszk végeredménytől sem.

1-DSCN0803 átm

A fenti képen papírmasé dobozokat díszítettünk steampunk stílusban. Ha tetszik, kövesd végig az alábbi lépésről-lépésre képes leírást.

A mintadarabot készítette és a foglalkozást tartotta Spaczér Erika.

12042858_424721487727357_4656746107048339948_n

Először a papírmasé doboz tetejére ragasszuk fel a már előre kiválogatott hozzávalókat. Mi juta szalagot, csipke szalagot, kenderzsineget, készen kapható papír fogaskerekeket és kulcsot, papír virágokat válogattunk össze. Ezek az elemek a steampunk stílus legmeghatározóbb díszítő elemei. A témába illő otthoni maradékokat is bátran használjuk, mint csavarok, óra alkatrészek, régi kulcsok (mennyi van belőlük!), régi csipketerítő vagy függöny darabok.

A dekorelem súlyától függően válasszuk a Hobbyművész oldószermentes ragasztóját, ragasztópisztolyt vagy FBS szilikon ragasztót.

4-DSCN0792átm

A ragasztó száradása után fessük át alaposan a tárgyunkat Hobbyművész fekete, matt akrilfestékkel. Gondosan fessük be a kisebb réseket is, hogy ne látszódjon az eredeti szín.

3-DSCN0795átm

Ezután szivacsecsettel és az Inka Gold metál festékpasztával, vagy a Pentart metál viaszpasztával kenjük át a felületet, fémes csillogást, antik hatást adva a munkánknak.

A képek rájuk kattintva kinagyíthatók!

Íme, el is készült első steampunk darabunk és nem is volt nehéz 🙂

steampunk dodoz 2

A doboz oldalát óvatos mozdulatokkal tupfoltuk, hogy ne legyen teljesen arany színű, csak patinás.

Ízlésünk szerint választhatunk arany, ezüst, óarany, vagy akár smaragd színt is.

steampunk doboz 1

Így néz ki a háztartásban fellelhető tárgyakkal készített steampunk doboz. Készítették az Efco dekoratőrei.

DSCN2389

További ötletek a Hobbyművész dekoratőreitől. Felhasznált anyagok: fémpaszták, metál akrilfestékek, fogaskerék mintájú kontúrmatricák, fém fogaskerék charm-ok.

Itt már egész kulcscsomót ragasztottunk a dobozra, vaspasztával átkentük és utána antikoltuk.

Az indamintás doboznál a következő lépéseket alkalmaztuk: arannyal lefestettük a dobozt, száradás után paspasztát kentünk rá, majd gyorsan, a stencilt ráhelyezve, visszaszedtük ecsetvéggel, vagy valamilyen lapos szerszámmal a vaspasztát.

Végezetül a képekre kattintva lapozgathattok steampunk stílusú iparművészeti termékek, dísztárgyak között. Itt már felismerhető a steampunk-ra jellemző groteszk stílusjegy is. (Forrás Google)

Sok örömet kívánok hozzá 🙂

papírmasé doboz  juta szalag csipke szalag kenderzsineg fogaskerék chipboard  Hobbyművész oldószermentes ragasztó ragasztópisztoly FBS szilikon ragasztó kontúrmatrica fogaskerék fém charm metál Hobbyművész festékek Inka Gold festékpaszta Pentart metál viaszpaszta vaspaszta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s